Finalment, el polèmic Pla de Parcial del Castell, que preveu la urbanització de la zona coneguda com a pla del Castell, va ser aprovat en el Ple de la setmana passada amb els vots a favor de PSC, EUiA i PP i amb els vots en contra de CiU i ERC.
L’operació de parcel·lació dels terrenys suposa la construcció de 174 habitatges nous, 78 unifamiliars i 96 de plurifamiliars, la construcció d’una plaça i l’obertura de tres vials nous, a més de prolongar i asfaltar el camí del Castell.
D’acord amb la informació facilitada per l’Ajuntament, dels 58.157 metres quadrats del pla parcial, 22.398 metres quadrats es dedicaran a la construcció d’habitatges, mentre que els 35.759 restants seran zona verda i equipaments, i la urbanització de la zona inclourà mesures de protecció paisagística, com l’establiment d’una franja de protecció mediambiental de 130 metres per separar la zona urbanitzada del castell. A la vegada, també es fa una reserva de sòl per una futura ronda de circumval·lació.
El Pla aprovat també ha permès a l’Ajuntament aconseguir 4.070 metres quadrats corresponents a l’aprofitament mig i la cessió anticipada del que es farà a can Palau, 4.566 metres quadrats més, 8.500 metres que l’Ajuntament preveu dedicar a la construcció d’habitatge protegit.
Josep Vilaró, alcalde de Sentmenat, ha destacat que “amb aquest pla parcial es tanca el creixement urbanístic per la zona nord del municipi”.
Aquest Pla s’inscriu dins l’operació de recuperació del Castell per part de l’Ajuntament que ha significat un acord per a la cessió de sòl urbanitzable als fins ara propietaris del Castell a canvi de la cessió d’aquesta l’edificació històrica al municipi.
Un pla amb resposta ciutadana
Des de la seva concepció el 1998, amb la inclusió en el Pla General, fins a la seva aprovació dijous de la setmana passada, el Pla Parcial del Castell ha comptat amb un creixent moviment d’oposició per part de la ciutadania, encapçalat principalment pel grup GEPS (Gent que Estima el Poble de Sentmenat).
El GEPS ha mantingut els últims anys una actitud activa de rebuig i de denuncia al Pla, amb l’organització de diverses activitats per reclamar la conservació de l’entorn i la preservació del patrimoni, així com denunciar, com diuen en un dels seus manifestos, que “sota el pretext de tornar al poble allò que moralment i materialment ha costejat durant segles s’amagui una operació especuladora urbanística que trenca el creixement sostenible del paratge del Castell” i “destrueix per sempre més un paisatge i un territori excepcional, dels pocs que queden verges en aquest nostre desgraciat Vallès”. La urbanització del paratge del Castell suposa la “desaparició del casal i molí fariner, el rec, la bassa i el pou de molí i les hortes sota moles”.
De la mateixa manera, els GEPS ha denunciat repetidament que el Pla suposa un tracte de favor als propietaris del Castell, ja que suposa la moneda de canvi per un Castell que “durant 700 anys ha estat pagat per tots els sentmenatencs” i denuncien les irregularitats que s’han produït en el Pla inicialment aprovat, com l’augment de la densitat en l’edificació.