Dijous passat, el ple de l’Ajuntament de Sentmenat va aprovar per unanimitat una moció de suport a l’Associació Cultural del País Valencià, que s’enfronta a un expedient sancionador de 300.000 euros incoat per la Generalitat valenciana per permetre les emissions de Televisió de Catalunya al País Valencià. La moció dóna suport, d’una banda, a un acord entre els governs català i valencià per a la reciprocitat d’emissions dels respectius canals de ràdio i televisió i, d’altra banda, sol·licita l’arxivament de l’expedient sancionador obert contra l’Associació Cultural del País Valencià.
La moció, que va rebre el suport de tots els partits polítics sentmenatencs, va comptar amb el vot favorable del regidor del Partit Popular (PP), Eusebio Pacha. En aquest sentit, cal recordar que la Generalitat valenciana està governada pel Partit Popular, que ha impulsat l’expedient sancionador contra l’Acció Cultural del País Valencià.
No és la primera vegada que Eusebio Pacha dóna suport a mocions contràries a la línia política del PP. Anteriorment havia emès el seu vot favorable a la moció que sol·licitava la inclusió del CAT a les matrícules i a la moció contra la MAT, entre altres.
Text de la moció aprovada
Aquesta és la transcripció de la moció aprovada per unanimitat pel Ple de l’Ajuntament de Sentmenat:
“Durant més de 20 anys, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha garantit l’arribada de les emissions de TV3 al País Valencià. Ara, però, la Generalitat Valenciana ha incoat un expedient sancionador contra ACPV per emetre aquestes emissions, i aquesta entitat s’enfronta a una ordre administrativa de cessament de les emissions i a una sanció econòmica de 300.000 euros.
La continuïtat d’aquestes emissions són de vital importància per a la normalització del català en el conjunt del seu àmbit lingüístic, i de les relacions entre Catalunya i el País Valencià. D’altra banda, davant del fet que cada dia tenim accés a més televisions en llengües, continguts i orientacions polítiques ben diverses, la resposta d’un govern no pot ser mai la censura d’un canal en particular, sinó per garantir l’accés dels ciutadans a la més àmplia oferta, com a mostra de pluralitat informativa i de llibertat d’expressió.
Davant aquesta situació, i fent-se ressò de la carta signada pels Molts Honorables expresidents Srs. Jordi Pujol i Pasqual Maragall, pels abats dels monestirs de Poblet i Montserrat, i pel president d’Acció Cultural, en la qual els signants fan «una crida al conjunt de la societat —associacions, entitats, ajuntaments, sindicats i partits, i persones individuals— perquè amb la màxima implicació de tots, es pugui fer front a aquesta situació».
El Ple de la Corporació per unanimitat acordà:
Primer. Expressar el suport a un acord entre els governs de Catalunya i el País Valencià perquè tots els respectius canals de ràdio i televisió autonòmiques arribin als dos territoris amb normalitat, i demana al Govern de Catalunya que consideri una prioritat el tancament d’aquest acord el més aviat possible.
Segon. Demanar a la Generalitat de Catalunya que busqui una solució perquè s’arxivi de forma immediata i sense imposició de cap sanció econòmica o de qualsevol altra mena l’expedient sancionador obert contra Acció Cultural del País Valencià.
Tercer. Remetre còpia d’aquest acord al Ministeri d’Indústria, al Govern de Catalunya i a ACPV.»
El Tribuna Superior de Justicia de la Comunitat Valenciana suspèn provisionalment la multa de 300.00 euros
El mateix dia de l’aprovació de la moció de suport a Acció Cultural del País Valencià, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va suspendre de manera provisional la multa de 300.000 euros que li va posar el govern valencià mentre es tramita tot el procediment, és a dir, fins que es dicti sentència. El tribunal ha considerat que donat que ACPV és una entitat sense ànim de lucre, la multa és desproporcionada i arbitrària. No obstant, el tribunal ha desestimat acordar la suspensió cautelar de l’ordre de cessament de les emissions de TV3 al País Valencià, per la qual cosa el tancament dels repetidors continuarà vigent.