La plataforma Sentmenat Sense Censos, que lluita per a aconseguir l’abolició dels censos del Marquès, ha anunciat la celebració d’una festa medieval que, amb el nom de Festa del Bon Record, servirà per sensibilitzar la població sobre aquesta problemàtica local i reivindicar l’abolició definitiva d’aquest impost feudal. La jornada reivindicativa tindrà lloc els dies 28 i 29 de juny als entorns de l’església de Sant Menna.
Tot i que els actes de la Festa del Bon Record encara no estan tancats, la plataforma ha anunciat al seu bloc que la festa inclourà diverses activitats com una auca vivent i tallers per potenciar la participació ciutadana. La comissió organitzadora, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Sentmenat, l’ajuda de representants dels Tallers de festa de Barcelona i la col·laboració de diverses entitats del municipi, encara està treballant en la organització d’aquesta diada de reivindicació.
Una mobilització amb nom propi
La mobilització contra els censos té com a punt de partida la iniciativa individual d’una sentmenatenca, la Gemma Fruitós, que en veure’s obligada a pagar els censos l’any 2004 va començar a mobilitzar-se per aconseguir-ne l’abolició.
El regidor d’Esquerra, Joan Casoliva, va recollir el testimoni polític i va aconseguir el suport i la mobilització de la resta de membres de la corporació municipal i de tots els partits polítics de Sentmenat. Paral·lalel·lament, el grup parlamentari d’Esquerra va presentar al Parlament de Catalunya una proposició de modificació del codi civil per cancel·lar els censos, i, actualment, el Parlament està estudiant la possibilitat de redimir aquest impost feudal.
Malgrat que la iniciativa ja està en mas dels legisladors, la Gemma Fruitós ha continuat la seva lluita incansable contra els censos, com ella diu «en afers de política tot va poc a poc… i Sentmenat té pressa; mentre passa el temps moltes persones segueixen pagant l’impost al Marquès». Així, fruit del seu treball constant i la seva tenacitat, a finals de l’any passat va aconseguir formar, amb altres sentmenatencs i sentmenatenques, Sentmenat Sense Censos, una plataforma ciutadana per a lluitar per l’abolició d’aquest impost feudal.
La plataforma, que s’estrenarà públicament amb l’organització de la jornada reivindicativa dels propers dies 28 i 29 de juny, està oberta a tots els ciutadans de Sentmenat que hi vulguin participar. Si esteu interessats a col·laborar-hi podeu contactar-hi a l’email sensecensos@sentmenat.com.
La plataforma ja ha rebut el suport de l’Ajuntament de Sentmenat, així com de diverses entitats del municipi (grups de teatre, grallers i geganters…) que col·laboraran en l’organització dels actes reivindicatius
sentmenat.com cedeix un espai web a la plataforma
Com ja és habitual amb totes aquelles reivindicacions que contribueixen a la millora del municipi, sentmenat.com també ha volgut afegir-se a la campanya i, a més d’informar de totes les activitats de la plataforma a internet, ha facilitat un espai web per a la difusió de les activitats i les reivindicacions contra els censos, http://www.sentmenat.com/sensecensos/; un espai on podreu seguir els passos que realitza la plataforma contra els censos i tenir informació més detallada de les seves accions.
Un impost feudal
Els censos feudals són uns impostos medievals que els senyors imposaven, de forma anual, als seus vassalls.
En principi, els censos feudals van ser abolits per llei l’any 1837, tot i que algunes propietats registrades pels marquesos abans de la promulgació de la llei no en van ser afectats; l’any 1990, el Parlament de Catalunya va promulgar la Llei de Censos de Catalunya que afavoria l’extinció d’antics gravàmens però, de nou, tampoc van ser abolits completament. Tot i així, malgrat les dues lleis, els marquesos de Sentmenat van aconseguir no ser-ne afectats i els seus hereus han mantingut intacte aquest privilegi medieval i han continuat cobrant aquest impost feudal a Sentmenat. A Catalunya existeixen altres poblacions afectades pels censos, com Vacarisses, Rellinars, Ullastrell i també algunes finques de Barcelona i Sabadell.
Per tal d’aixecar els censos sobre un immoble, cal abonar a les hereves del Marquès de Sentmenat el 4% del total del valor de taxació actual de la propietat.