Aquesta tarda, a les 5, la plaça de la Font del Lleó de Caldes de Montbui serà l’escenari de la inauguració de la mostra d’escultures tubulars abstractes de l’escultor sentmenatenc, nascut a Caldes, Jordi Martín Clerch. La mostra, que s’inscriu en els actes de la Capvuitada, pretén ser una forma d’apropar l’art al carrer i a la ciutadania.
La mostra es constitueix per 6 escultures gegants que s’instal·laran fins el proper 23 de novembre al nucli antic de Caldes; com explicava en roda de premsa Martín Clerch, «es tracta d’una exposició d’art públic amb estructures gegants de ferro que fa 10 anys que volia fer».
L’aportació sentmenatenca a l’exposició no es limita només a l’obra de Martín Clerch; per a fer possible aquesta exposició, l’escultor ha comptat amb el suport desinteressat de dues empreses sentmenatenques, SADECA SA i ALIMS 2000 SL, i la col·laboració d’una tercera, Trans Gruas J.Palazon SL.
Jordi Martín Clerch
Jordi Martín Clerch va néixer a Caldes de Montbui l’any 1958, però resideix a Sentmenat des de fa una trentena d’anys. Podríem dir, doncs, que és un calderí de Sentmenat, o un sentmenatenc de Caldes. Va cursar estudis a l’Escola Industrial d’Arts i Oficis de Sabadell i s’inicià en el món de l’art de ben petit aconseguint el seu primer premi d’escultura l’any 1969.
És escultor, pintor, dibuixant i dissenyador tècnic. Pel que fa a la seva escultura, l’artista és creatiu i investiga amb diversos materials, des de la pedra fins al fang passant pel bronze i l’alumini. La crítica i la premsa ha parlat de la intensitat de les seves obres, de la seva abstracció i de la comunicació que es genera entre la peça i l’espectador.
La seva obra és reconeguda internacionalment i té algunes obres petites repartides pel món, com a Suïssa, Londres, Itàlia, Uruguai, Espanya, a Catalunya i, evidentment, a Caldes i a Sentmenat.
Sentmenat té una escultura de Martin Clerch
A Sentmenat també podem gaudir de l’obra de Martin Clerch. L’any 2003 l’Ajuntament de Sentmenat va adquirir una de les seves escultures de petit format i, des de fa uns mesos, la plaça de Can Vilar acull una de les seves escultures gegants; una escultura que ha donat virtualment la volta al món i és motiu d’estudi per universitaris dels EUA experts en computadores de càlcul infinit, ja que permet, entre diferents angles i des de terra, enganxats a ella, veure-hi unes 360 formes d’escultures, però en una sola.
L’escultura va ser esponsoritzada per l’empresa Transports i Excavacions Ribera, S.A., que la va cedir gratuïtament al municipi.
L’enginyer de la Fórmula 1
A més de la seva obra artística, si hi ha una altra cosa que distingeix a Martín Clerch, és la seva professió com a enginyer en el món del motor.
En aquest camp, Jordi Martín Clerch està reconegut com un dels millors tècnics del món tant en el món de la moto com en el de la Fórmula 1. Les seves innovacions en aquests camps han estat lloades per tothom i els seus serveis tècnics han estat requerits per molts pilots, com Tommi Ahvala, Jorge Martínez Aspar, Carlos Checa, Nani Roma, Marc Colomer, Amos Bilbao, Pedro de la Rosa, Marc Gené, Jordi Gené i, recentment, Dani Gibert, que gràcies a la moto preparada per Martín Clerch va endur-se el campionat del món júnior 125 cc de trial l’any passat.
De fet, en el camp de la F1 seria difícil trobar una escuderia o un pilot que no hagi requerit els seus serveis: McLaren, Jordan, Sauber, Prost, Toyota, Minardi… És tant el gran el prestigi que té aquest tècnic que diuen que quan es disputa alguna cursa a Xest, Montmeló o Jerez no hi ha cap escuderia que no porti el seu número de mòbil apuntat per si de cas. I és que Jordi Martín Clerch ha resolt més d’un problema d’última hora a moltíssims pilots.