Abans d’ahir es va presentar l’estudi d’hàbits de compra de Sentmenat corresponent a l’any 2007, elaborat per la Cambra de Comerç de Sabadell i les conclusions van mostrar clarament que els sentmenatencs es desplacen majoritàriament fora del municipi a comprar, principalment a Sabadell. Només l’alimentació fresca aprova, en comprovar que el 66,10% de les compres es fan a Sentmenat.
L’estudi analitza els àmbits de compra dels sentmenatencs en cinc àmbits: alimentació fresca, alimentació seca, equipament personal, equipament de la llar i oci i cultura. Només en el primer cas, el de la compra de productes frescos d’alimentació, el percentatge de sentmenatencs que prefereixen comprar al municipi supera als que ho fan a fora.
El 66,10 % de les compres d’aliments frescs es fan a Sentmenat
Així, el 66,10% de sentmenatencs escullen Sentmenat per a fer les seves compres d’alimentació fresca (incloent-hi el pa). La resta escull principalment Sabadell (12,11%) i Castellar del Vallès (7,99%), i en menor grau, Caldes de Montbui (4,84%), Palau Solità i Plegamans (3,87%) o d’altres pobles de la comarca.
El 46,18 % de sentmenatencs compra els productes d’alimentació seca al poble
Quant a l’alimentació seca, menys de la meitat dels sentmenatencs escullen el propi municipi per a fer les seves compres (el 46,18%). Les destinacions escollides per fer aquest tipus de compra són Castellar del Vallès (18,47%) i Sabadell (12,45%), i en menor grau, Palau Solità i Plegamans (6,83%), Caldes de Montbui (6,43%) o d’altres pobles de la comarca.
Les compres dels altres productes se situen per sota del 30%
Els percentatges de compra al municipi dels productes no relacionats amb l’alimentació es redueixen de forma dràstica. Menys d’un terç de les compres en aquests àmbits es fa a Sentmenat.
Quant als productes per a l’equipament personal, només el 29,52% de sentmenatencs fan les seves compres al municipi. En aquest cas, Sabadell acapara principalment les compres, amb un 42,47%, mentre que al voltant del 5% ho fa a Caldes de Montbui i la resta es reparteix en diversos municipis de dins (15.66%) i fora (6,02%) de la comarca.
Els percentatges més baixos es troben en la compra dels productes per a l’equipament de la llar, només es fan a Sentmenat el 27.45%. Sabadell també torna a ser la ciutat que concentra la major part de compres dels sentmenatencs, amb un 37,41%. La resta ho fa a Caldes (5,94%), a altres municipis de la comarca (20,10%) o de fora de la nostra demarcació (8,22%).
Pel què fa al consum d’oci i cultura, el 30,54% dels sentmenatencs opten per Sentmenat, mentres que el 55,99% es desplaça a Sabadell, el 5,84% ho a a Caldes de Montbui, el 7,98% a altres pobles de la comarca i el 18,09% prefereix les ofertes d’oci i cutura de fora de la demarcació.
Bona valoració del comerç local
Preguntats sobre l’opinió que els sentmenatencs tenen del comerç local, els compradors en fan una valoració molt positiva. De fet, el 58% de compradors no troben cap factor negatiu.
Entre els aspectes valorats positivament en destaca el tracte dels venedors, que es considera amable (96,4%) i professional (90,4%). L’amplitud dels horaris comercials és valorada positivament per un 80,7% dels enquestats, així com el 88% valora el coneixement correcte del català per part dels venedors.
La percepció de l’oferta comercial a Sentmenat també és valorada com a còmoda, per un 75,3%, i moderna, per un 63,9%.
Quant a les valoracions negatives, suspèn en primer lloc l’aparcament (el 84,3% dels enquestats creuen que no hi ha facilitat per aparcar). La manca de transport públic per anar a comprar (amb el 69,9%) i la manca de botigues (67,5%) són altres aspectes valorats negativament del comerç sentmenatenc.
Finalment, el 60,2% dels enquestats creuen que les botigues locals són cares i el 51,8% considera que els carrers no són còmodes per anar a comprar.
Pas enrera del comerç local
Si comparem totes aquestes dades amb les obtingudes l’anterior enquesta realitzada l’any 2000, podem deduir que el comerç local ha patit un retrocés. Així, l’any 2000, el 83,0% dels enquestats preferien Sentmenat per a comprar productes d’alimentació fresca, enfront del 66,1% actual. Les dades no són millors en l’alimentació seca, que cau del 63,8% al 46,2%, l’equipament per a la llar, del 37,6% al 27,4% i l’oci i la cultura, que cau del 37,6 al 30,5%.
Només els productes per a l’equipament personal han millorat les seves dades. l’any 2007, el 29,5% dels sentmenatencs les feia al poble, mentres que l’any 2000 ho feia el 25,6%.
També experimenta un retrocés la preferència per la botiga especialitzada enfront dels supermercats i els grans magatzems, tot i que es manté en primera posició per sobre del 75% en les preferències dels consumidors.
El comprador és una dona
Com és el comprador ‘tipus’ de Sentmenat? Si haguéssim de definir un perfil, podríem dir que es tracta d’una dona (80,7%) de 45 a 54 anys (37,5%) o de 35 a 44 anys (25,0%), que prefereix comprar els productes frescos preferentment a Sentmenat, però que per a la resta de compres prefereix desplaçar-se fora del poble, principalment a Sabadell.