L’institut de Sentmenat inaugura aquest migdia la biblioteca Joan Escuer Gomis, un espai per als alumnes d’ESO i batxillerat que, tot i fer tres anys que funciona, enguany es posa al dia amb la implementació de diferents avenços tecnològics, sistema de préstec i gestió del fons i després d’haver digitalitzat i classificat el llegat que Joan Escuer va cedir a l’institut.
La biblioteca ha estat batejada amb el nom de Joan Escuer, antic president de l’Amical de Mauthausen i resident a Sentmenat en retornar de l’exili l’any 1968, que abans de morir va llegar tot el seu fons documental i bibliogràfic privat a l’IES Sentmenat.
D’aquesta manera, l’institut sentmenatenc ha volgut fer un reconeixement «al Joan i a tots aquells i aquelles que lluitaren i lluita un món millor» de qui la comunitat educativa ha manifestat que «va arribar a ser per nosaltres no només la veu que ens recordava el passat i allò que mai més ha de tornar a succeir, sinó que es va convertir també en gran mestre i en gran amic».
La inauguració tindrà lloc avui a la 1 del migdia i comptarà amb la intervenció de Dèlia Escuer, filla de Joan Escuer, de Jaume Rovira i de l’Alcaldessa de Sentmenat Núria Colomé.
Joan Escuer
Joan Escuer va néixer a Cornudella del Montsant el 16 de novembre de 1914 i va morir a Sentmenat el 2 de gener de l’any 2005, a l’edat de 90 anys.
Des de ben jove simpatitzà amb formacions de caràcter comunista i l’any 1936 ingressà al PSUC. En començar la Guerra Civil es va incorporar com a oficial d’infanteria a les files republicanes i va participar al front de l’Ebre fins que, l’any 1938, fou ferit i traslladat a Tarragona.
Davant l’avenç de les tropes franquistes segueix la retirada des de diferents hospitals fins que el 6 de febrer de l’any 1939 creua la frontera amb l’Estat francès. Internat a diferents camps de refugiats, el febrer de l’any 1940 s’incorpora a la 318a Companyia de Treballadors Estrangers, i al mes de juny del mateix any comença a col·laborar amb la resistència francesa a la Catalunya del Nord.
La Gestapo el deté el juliol de 1942 i és condemnat i reclòs a la presó, fins que el 18 de juny del 1944 és deportat al camp de Dachau.
A causa de l’avenç de les tropes aliades, l’1 de maig del 1945 va ser evacuat del camp, fins al seu alliberament definitiu que es va produir poc temps més tard.
De tornada a París, Joan Escuer es retroba amb la seva companya Constanza i, poc temps després es casen i fixen la seva residència a París, on prossegueix la seva tasca política com a responsable del PSUC a la comarca de París Nord i organitza campanyes de denúncia al règim franquista.
L’any 1968, Joan Escuer i la seva dona s’estableixen a Sentmenat, ja que l’any 1936 el nostre poble havia acolit Constanza com a refugiada política.
Joan Escuer fou vicepresident de la junta de l’Amical de Mauthausen des de 1977, i en va assumir la presidència des del 1994 fins l’any 2002. Des de l’Amical va dedicar la seva vida i els seu esforços en la defensa i el record dels deportats i les víctimes del nazisme.