Sentmenat per l’Autodeterminació va omplir amb una setantena de persones la sala de música de la Societat Coral en l’acte de presentació que va organitzar divendres passat. El portaveu de SPA, Jaume Carbonell, va reivindicar el caràcter autònom i popular d’aquest col·lectiu en defensa d’un dret reconegut a la Carta Fundacional de les Nacions Unides i va atribuir a la xarxa el naixement de la consulta ciutadana sobre la independència que se celebrarà el proper 13 de desembre a Sentmenat.
Després de la seva constitució legal, a mitjan setembre, i d’haver impulsat una moció de suport a la consulta sobre la independència, aprovada àmpliament per l’Ajuntament de Sentmenat, la comissió organitzadora SPA es va donar a conèixer a la ciutadania el passat divendres davant d’una sala a vessar a la Societat Coral.
«Sentmenat per l’Autodeterminació és una plataforma que va néixer entre amics, a la Llista de Sentmenat», va apuntar Jaume Carbonell, portaveu de SPA. Un cas no aïllat, doncs la llista de distribució local ha estat en els darrers anys bressol de múltiples i diverses iniciatives, com ara Sentmenats Boscos Nets o Sentmenat Sense Censos, i a la xarxa també s’ha concebut la iniciativa per la consulta sobre la independència.
Carbonell va recordar que «arran de l’èxit d’Arenys, un grapat de sentmenatencs ens vam preguntar per què no podíem fer quelcom semblant al nostre poble». La plataforma, formada per persones de procedència i origens diversos, va néixer desvinculada de tota força política i «amb l’únic objectiu d’exercir el dret de decidir el nostre futur que, com a catalans, ens pertoca», va aclarir Carbonell, «i ningú no ens ho pot negar sense incórrer en genocidi cultural, com a mínim», va advertir.
La col·laboració del Cercle Català de Negocis va omplir de contingut pragmàtic l’acte de presentació de SPA, amb una detallada exposició per part de Jaume Vallcorba, vicepresident del CCN, sobre l’espoli fiscal que pateix el país i que limita el seu desenvolupament, amb xifres i informacions extretes del Ministeri d’Economia i Hisenda i de l’Institut d’Estadística de Catalunya. El va succeir Joan Canadell, secretari general del CCN, avalant la viabilitat econòmica d’un estat propi i definint un full de ruta molt precís pel seu assoliment.
Va cloure l’acte Carme Forcadell, vicepresidenta de la Plataforma pel Dret de Decidir i una de les cares públiques de la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència, que va apelar al sentit comú i a la democràcia més profunda per tirar endavant una consulta d’aquest tipus i va advertir a «advocats de l’Estat i falangistes que res del que fessin podria aturar un procés legal, legítim i democràtic com aquest».
Segons ha manifestat SPA, la setantena de persones que varen assistir a l’acte de presentació en un municipi com Sentmenat avalen, més que cap altre cosa, l’èxit que pot tenir una iniciativa sense precedents com aquesta, «que posa sobra la taula un debat que preocupa multitud de ciutadans i intenta engegar una dinàmica de consultes a la ciutadania per aprofundir en la democràcia directa».