Les noves desocbertes durant la setena campanya d’excavacions arqueològiques al poblat ibèric de la Torre Roja (situat entre els termes de Sentmenat i Caldes de Montbui) reafirmen que el poblat estava per sobre de la mitjana de les dimensions d’altres assentaments ibèrics coneguts al territori i que va tenir activitat humana durant un període de gairebé 800 anys.
ARA VALLÈS. La descoberta aquest estiu de nous murs d’habitació en un sondeig a la zona central del turó, en un indret allunyat de les restes ja visibles, remarca la preponderància d’un assentament com aquest, amb una extensió que podria arribar a les 2,5 hectàrees, i unes dimensions per sobre de la mitjana d’altres poblats ibèrics coneguts al territori.
Els treballs han avançat en el sector més proper a la torre medieval, on s’han posat al descobert diferents estructures corresponents a les habitacions de la darrera fase d’ocupació durant el segle I aC, i de les quals s’han excavat alguns dels seus paviments realitzats amb terra. Destaca també l’aparició de dues noves estructures -sitges d’emmagatzematge o fosses- excavades a l’interior d’un àmbit de la fase ibèrica, de les que s’han recuperat alguns fragments interessants de gerres corresponents al període medieval i que venen a confirmar la reutilització dels espais al llarg dels segles.
Set anys d’excavacions i consolidació del poblat
Gràcies a la continuïtat d’aquest projecte, el coneixement sobre els habitants de la Torre Roja es va ampliant de manera progressiva. La successió d’informació ‘desenterrada’ continua proporcionant dades en relació a les fases constructives del poblat que, amb períodes de més o menys intensitat en l’ocupació o inclús d’abandonament del mateix, presenta restes prou evidents d’una activitat humana que s’allarga gairebé uns 800 anys entre els segles VI aC i VIII dC.
Tanmateix, es consolida l’especificitat i la importància del jaciment, confirmades no només a causa de la seva llarga pervivència en el temps sinó també per la seva ubicació estratègica en una zona de control sobre la plana del Vallès i d’accés a la serralada del Litoral. Aquesta situació dominant sobre un territori econòmicament important (dedicat a la sobreproducció cerealística i la seva transacció cap a altres pobles de la Mediterrània) comportà una sèrie de beneficis als habitants de la Torre Roja. Alguns exemples són la facilitat d’arribada de productes de fora, tals com ceràmiques, en quantitats considerables (tal i com ha desvetllat aquesta campanya, també).
Informació publicada a Ara Vallès (06.11.2010)