L’agrupació local de Convergència Democràtica de Catalunya ha lamentat la decisió del govern espanyol, anunciada fa uns dies per la Comisión Nacional de Administración Local, de reduir un 9,2% l’aportació de l’Estat als municipis respecte l’actual exercici. Una decisió que els convergents consideren que pot ofegar econòmicament els ajuntaments i «darrere d’ells, ofegar els ciutadans en plena crisi».
El passat 24 de setembre la Comisión Nacional de Administración Local espanyola va anunciar que l’aportació de l’Estat als municipis per a l’any vinent es reduirà un 9,2% respecte l’actual exercici. En total, uns 1.100 milions d’euros menys que aquest any.
Davant d’aquest anunci, els convergents locals es pregunten perquè «el govern del sr. Zapatero» ha decidit «ara, enmig d’una crisi ferotge» reduir les aportacions de l’Estat espanyol als ajuntaments, doncs consideren que aquesta decisió significar ofegar econòmicament els ajuntaments i, en conseqüència, també «ofegar els ciutadans en plena crisi».
Convergència considera que la pèrdua d’aquests 1.100 milions d’euros d’ingressos en el món municipal, sumats al deute ajornat amb el govern espanyol de 2.500 milions, deixarà «un panorama realment difícil que a tots els governs municipals els costarà, de ben segur, suor i llàgrimes gestionar». Una situació que «promet ser crítica en els propers mesos si l’Estat no hi posa remei».
I és que les finances dels ajuntaments catalans, remarca CDC, «estan doblement tocades» per la davallada dels ingressos i per la reducció de les aportacions de l’Estat espanyol anunciades per a l’any vinent.
En aquest sentit, els convergents locals destaquen les mobilitzacions engegades per l’Associació de Municipis i Comarques de Catalunya i la Federació de Municipis de Catalunya per reclamar la millora del sistema de finançament local, així com la moció aprovada per unanimitat el darrer ple municipal de Sentmenat en el mateix sentit.
CDC Sentmenat considera que per afrontar aquesta etapa, «la més adversa que han hagut de viure mai els ajuntaments en temps de democràcia» caldrà una bona administració dels recursos propis i un tracte molt rigorós dels comptes.