En l’últim ple de l’Ajuntament de Sentmenat es va viure una votació que, com a mínim, podríem qualificar d’insòlita i singular. Una moció presentada per Esquerra en què demanava la retirada del bust del rei Juan Carlos I de la Sala de Plens no va prosperar en produir-se un empat amb un vot favorable (Esquerra), un vot en contra (PP) i onze abstencions (CiU, PSC i ICV-EUiA).
La moció presentada pels republicans demanava la retirada del bust del monarca espanyol com a protesta per l’augment de l’assignació econòmica de la Casa Reial espanyola als pressupostos de l’Estat pel 2009 i per «la manca de solidaritat del monarca envers del seu poble» en un escenari de crisi econòmica en què moltes institucions han congelat o reduït les retribucions als càrrecs públics.
A la vegada, els independentistes criticaren la decisió presa per «l’anterior govern d’esquerres» de col·locar el bust reial «sense consultar la resta de grups municipals i quan cap norma ni hi obligava ni hi obliga».
La moció demanava explícitament que s’esmenés «la relliscada de l’anterior equip de govern, amb la retirada del bust» o que es justifiqués la decisió de col·locar-la amb el vot en Ple de tots els grups municipals.
Abans de la intervenció dels grups municipals, intervingué el secretari de l’Ajuntament de Sentmenat per informar que la presència de l’efígie del Rei és obligatòria a la Sala de Plens d’acord amb l’article 85.2 del Reglament Estatal Reglamento de organización, funcionamiento y régimen jurídico de las Entidades locales.
Un vot a favor, un en contra i onze abstencions
El portaveu del Partit Popular, Eusebio Pacha, va manifestar que votaria en contra de la moció, tot i compartir-ne gran part del contingut, ja que en el seu moment ell no va demanar col·locar-la i, per tant, tampoc sol·licitaria treure-la.
La portaveu d’ICV-EUiA, tot i refermar el caràcter republicà del seu partit, va anunciar la seva abstenció argumentant que calia ser responsable amb les lleis vigents.
El portaveu del PSC, Josep Vilaró, també va anunciar l’abstenció del grup socialista argumentant que la competència sobre aquest afer era del govern i no del plenari.
Finalment, el portaveu de CiU, Jaume Molner, també va defensar l’abstenció del seu grup municipal argumentant que malgrat «no tenir massa fervor monàrquic» calia complir el reglament.
En el torn de rèplica, Esquerra va reiterar que la col·locació del bust reial no era obligatòria ja que la llei llegida pel secretari de l’Ajuntament quedava superada per la Llei Catalana de Règim Local, que preval sobre l’estatal, i que no fixa cap obligatorietat en aquest cas.
Les votacions van donar un resultat insòlit, un empat a 1 vot entre Esquerra i PP a favor i en contra de retirar el bust reial, i l’abstenció de la resta de grups municipals. La decisió de l’alcaldessa de no utilitzar el vot de qualitat per decantar la balança cap a un costat o l’altre va fer que la moció no prosperés.