L’Ajuntament de Sentmenat ha presentat el seu protocol d’actuació en casos de violència domèstica al municipi. Entre les diferents accions que s’han de realitzar, hi destaca la necessitat d’impulsar la col·laboració entre tots els cossos implicats en aquests casos: serveis socials, policia local, centre d’assistència primària, hospital, jutjat de pau, jutjat de guàrdia, jutjat de primera instància, fiscalia i d’altres cossos de seguretat.
La presentació, que es va fer amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora, va servir per explicar les accions que realitzen els diferents agents socials que intervenen en els casos de maltractaments. Així, es va tenir coneixement dels processos que han de seguir els metges quan els hi arriba un cas al dispensari: com ho poden detectar i, com a factor més important, com ho poden prevenir.
En aquest mateix sentit, el protocol presentat per l’Ajuntament posa l’èmfasi en la prevenció i la detecció dels maltractaments, a més de l’atenció i l’assessorament que es dóna a la víctima.
La presentació també va incloure les accions que es fan amb els infants víctimes de maltractaments. En aquest cas, van ser dos professionals de l’Equip d’Atenció a la Infància i Adolescència (EAIA) del Vallès Occidental els que van explicar les accions que es fan quan els implicats són menors d’edat, sempre tenint en compte els factors de risc i els factors de protecció que envolten els infants.
La policia local també va explicar els mecanismes a seguir en casos de maltractaments, tot i que la seva intervenció només es pot fer quan l’agressor ja ha comès, o està cometent, el delicte. Tot i això, es va destacar la necessitat que els agents policials tinguin una bona formació i tractin a la víctima de forma adequada, informant-la dels seus drets i de la possibilitat de denunciar l’agressor.
L’objectiu del nou protocol és implicar tots aquests agents socials i treballar de forma conjunta i coordinada per tal d’optimitzar al màxim els recursos de què es disposen.