L’Ajuntament de Sentmenat ha presentat un plec d’al·legacions al gasoducte que el Ministerio d’Indústria preveu posar en servei l’any 2011 i que suposarà la primera fase del gasoducte d’interconnexió amb França. D’acord amb el projecte tret a exposició pública, el gasoducte entraria al nostre municipi provinent de Sabadell i creuaria el terme municipal passant pel nord de Can Canyameres, el Puigxoriguer, creuaria la carretera i passaria per Can Costet, la Serra Barona i continuaria per Can Capella fins fins entrar a Caldes de Montbui.
A més, d’acord amb l’informe emès pel Ministerio de Indústria, se situaria una posició de vàlvules (la 5D.03) al costat del Camí Ral (entre el municipi i la Serra Barona). Aquesta posició de vàlvules suposa la cosntrucció d’un tancat de 61,5 x 58,5 metres, amb una doble tanca de malla metàl·lica de 3 i 7 metres d’altura. Es preveu que, en un futur, d’aquesta posició en surti el futur ramal a Besòs així com el gasoducte Sentmenat-Andorra. En canvi, en l’estudi d’impacte ambiental, aquesta posició de vàlvules se situa al costat del nucli de Can Costet.
Tot i que el projecte del Ministerio de Indústria per al gasoducte Martorell-Figueres no inclou cap referència a l’estació de compressió de gas, aquesta estació continua apareixent al document de Planificació Energètica dels sectors d’electricitat i gas 2007-2016 que inclou el traçat d’interconnexió amb França així com els futurs ramals previstos a Besòs i Andorra.
Les al·legacions municipals
Després d’examinar l’informe del Ministerio de Indústria, l’Ajuntament de Sentmenat ha presentat un seguit d’al·legacions a la construcció del gasoducte.
En primer lloc, l’Ajuntament al·lega que el traçat del gasoducte transcorre per terrenys classificats com a sòl no urbanitzable, majoritàriament de sòl de promoció i desenvolupament forestal en el tram comprès entre el límit amb el terme municipal de Sabadell i el nucli de Can Costet, de sòl de promoció i desenvolupament agrari en el tram comprès entre el nucli de Can Costet i el camí ral, i de parc agrícola en el tram entre el camí ral i el terme municipal de Caldes de Montbui. A més, al·lega que el traçat afecta dues zones incloses en el Catàleg i Pla especial del patrimoni de Sentmenat, el vestigi arqueològic de Can Puigxoriguer i l’àrea d’expectativa arqueològica corresponent a la masia de Can Capella. El traçat també toca la parcel·la situada a l’extrem nord-oest de la urbanització Can Canyameres, classificada de sòl urbà.
En segon lloc, l’Ajuntament considera que el traçat proposat fragmenta els espais naturals i hipoteca els creixements futurs. També malmet els valors paisatgístics al situar la posició de vàlvules 5D.04 al costat del Camí Ral, en un punt elevat visible des de les dues vessants, a la que caldrà afegir els ramals a Besòs i el futur gasoducte Sentmenat-Andorra.
En tercer lloc, l’Ajuntament considera que que el traçat hauria de transcórrer a través d’algun dels corredors de la xarxa viària o ferroviària existent o en construcció, en particular sobre l’autopista A-7 o sobre la plataforma de l’AVE, o segons el traçat que en el seu dia es decideixi per a la prevista Autovia Orbital o Quart Cinturó, agrupant les infraestructures i evitant crear noves servituds en el terreny.
En quart lloc, s’al·lega que el nostre municipi ja paga un elevat peatge en ocupació de sòl per infraestructures, donat que l’estació receptora de Red Eléctrica de España amb les línies elèctriques que en ella conflueixen pel nord, sud i est, més les seves franges de protecció, suposen l’11% de la superfície total del terme municipal.
Finalment, el plec d’al·legacions considera que hi ha força mancances en l’avaluació ambiental, com la manca d’alternatives al traçat proposat, la valoració dels espais creuats, el fet que no s’hagin tingut en compte aspectes com la connectitivitat ecològica, ni els riscos associats als incendis forestals ni la proximitat als nuclis habitats, entre altres.
El primer pas per a la interconnexió amb França
El gasoducte Martorell-Figueres és el primer tram d’un projecte més ampli que preveu la interconnexió dels gasoductes de transport provinenst de Bilbao i València amb França. Segons el Pla de l’energia del Ministerio de Indústria, aquesta interconnexió ha de ser una realitat l’any 2015.
El Ministeri d’Indústria ha adjudicat a la principal transportista estatal de gas, Enagas, la primera fase d’aquest projecte, que unirà Martorell amb Figueres en un traçat de 165 km amb una canonada de gairebé un metre de diàmetre que transportarà gas a una pressió de 80 bar i que té una servitud permanent de pas de 4m d’amplada.
En aquests moments el projecte es troba en exposició pública de tots els municipis afectats pel pas del gasoducte.