(Trascripció de la notícia d’Emili Agulló publicada al diari El Punt)
La direcció del PSC va destituir l’executiva local del partit a Sentmenat, liderada per Manuel Gutiérrez, i ha deixat l’agrupació a les mans d’una comissió gestora que encapçala Paco Bustos, secretari d’organització de la federació del Vallès Sud. El màxim responsable d’organització del PSC, José Zaragoza, va avalar la decisió, i el motiu, diu Bustos, és que «un precandidat que volia anar a primàries no reuneix els requisits del codi ètic del partit» perquè té «dues immobiliàries i terrenys a Sentmenat». Gutiérrez diu que hi havia més candidats i creu que «s’han incomplert els estatuts» del PSC per afavorir l’alcalde, Josep Vilaró.
L’alcalde i alcaldable del PSC a Sentmenat, Josep Vilaró, troba que la decisió de l’executiva nacional va ser «dràstica», però apunta que es va prendre per «evitar un desgast innecessari i asserenar l’ambient». El responsable d’organització del PSC al Vallès Sud, Paco Bustos, atribueix la dissolució de l’executiva local –el 19 de gener– a la posició «enrocada» del ja exprimer secretari de l’agrupació, Manuel Gutiérrez, que «estava en contra que Vilaró continués d’alcalde» i al «perfil» d’un dels precandidats a les primàries, Joan Ramoneda, que té «dues immobiliàries, construeix a Sentmenat i és propietari de més terrenys al poble».
Bustos també va afegir que Manuel Gutiérrez té capital en una d’aquestes societats. I va voler insistir que «cap dels dos ha comès cap irregularitat», però que l’executiva nacional ha fet complir «els criteris, el reglament i el codi ètic» per desvincular el partit de qualsevol sospita d’escàndol urbanístic.
Versions discordants
Gutiérrez troba «molt poc ètic i il·legítim» que s’hagi dissolt l’executiva, i diu que la seva vinculació empresarial amb Ramoneda es limita a una promoció de naus industrials ja construïdes «que la societat gestiona en règim de lloguer». També referma que l’alcalde Vilaró «sap que no hi ha cap més operació prevista al poble».
L’exprimer secretari ha explicat que el juny del 2006 «l’assemblea local amb 35 militants va aprovar la convocatòria d’eleccions primàries amb l’únic vot en contra de Vilaró i una abstenció». I recalca que a les primàries hi havia dos precandidats més –Florenci Pla i Maite Rueda– que no tenen res a veure amb Ramoneda ni amb el món immobiliari.
Gutiérrez desvincula l’executiva de l’elecció dels precandidats, ja que «es volia deixar clar que no es feia el buit a ningú». Diu que només pretenien sotmetre la tria del nou alcaldable al vot de la militància i assegura que si Vilaró hagués superat la prova s’hauria posat a treballar «en primera línia» perquè tornés a guanyar els comicis municipals.
Reforçament o divisió
Segons Bustos, la dissolució de l’executiva no ha estat mal rebuda a l’agrupació: «Ningú s’ha donat de baixa i em consta que, persones que han sabut la notícia, han demanat afiliar-se.» Gutiérrez, en canvi, s’ha reunit amb part de la seixantena de militants i sosté que «hi ha un grup que encara se sent moralment representat pels destituïts». També diu que Bustos ha rebut «tres negatives de sumar-se a la llista electoral». L’exprimer secretari ha demanat a la gestora que convoqui una assemblea informativa i medita demanar la baixa de militància al PSC.