Per segona vegada en dos anys, l’Ajuntament de Sentmenat ha tornat a demanar l’abolició dels censos del Marquès de Sentmenat, l’impost de caràcter feudal que encara avui obliga els compradors de determinats immobles a pagar a les hereves del marquès de Sentmenat un suplement del 4% del valor de taxació d’aquests habitatges, vigent des de fa prop de 1000 anys. Paral·lel·lament, ha sorgit una plataforma ciutadana que lluitarà per l’abolició d’aquest import feudal mitjançant l’organització de diverses activitats reivindicatives,.
En una entrevista a la Xarxa de Televisions Locals, l’alcaldessa Núria Colomé ha expressat novament el seu rebuig cap als censos i ha transmès el desig de tots els membres de la corporació municipal que «aquest impost sigui abolit d’una vegada». Tot i que no es tracta d’una competència municipal, l’Ajuntament de Sentmenat ha enviat sengles mocions i peticions a diverses institucions catalanes a fi d’obtenir la supressió de l’esmentat impost. En aquest sentit, el Parlament de Catalunya està estudiant si aquest impost feudal se situa en el frau fiscal, com defensen els veïns que han compilat informació als arxius de la Corona d’Aragó.
Aquesta és la segona vegada que l’Ajuntament de Sentmenat es pronuncia contra els censos. El febrer de l’any 2005, el llavors alcalde Josep Vilaró va sol·licitar, en nom de tota la corporació, la modificació de la Llei de Censos de Catalunya de l’any 1990 perquè contemplés l’abolició dels censos de Sentmenat.
Un impost abolit, vigent encara a Sentmenat
Els censos feudals van ser abolits per llei l’any 1837, tot i que algunes propietats registrades pels marquesos abans de la promulgació de la llei no en van ser afectats; l’any 1990, el Parlament de Catalunya va promulgar la Llei de Censos de Catalunya que afavoria l’extinció d’antics gravàmens però, de nou, tampoc van ser abolits completament. Tot i així, malgrat les dues lleis, els marquesos de Sentmenat van aconseguir no ser-ne afectats i els seus hereus han mantingut intacte aquest privilegi medieval i han continuat cobrant aquest impost feudal a Sentmenat. A Catalunya existeixen altres poblacions afectades pels censos, com Vacarisses, Rellinars, Ullastrell i també algunes finques de Barcelona i Sabadell.
Sentmenat es mobilitza contra els censos
La mobilització contra els censos té com a punt de partida la iniciativa individual d’una sentmenatenca, la Gemma Fruitós, que en veure’s obligada a pagar els censos l’any 2004 va començar a moure’s per la seva l’abolició.
El regidor d’Esquerra, Joan Casoliva, va recollir el testimoni polític i va aconseguir el suport i la mobilització de la resta de membres de la corporació municipal i de tots els partits polítics de Sentmenat. Paral·lalel·lament, el grup parlamentari d’Esquerra va presentar al Parlament de Catalunya una proposició de modificació del codi civil per cancel·lar els censos, i, actualment, el Parlament està estudiant la possibilitat de redimir aquest impost feudal.
Malgrat que la iniciativa ja està en mas dels legisladors, la Gemma Fruitós ha continuat la seva lluita incansable en favor de la mobilització dels censos i, fruit del seu treball constant i la seva tenacitat, ha aconseguit formar amb altres sentmenatencs i sentmenatenques una plataforma ciutadana que té previst organitzar diversos actes per l’abolició d’aquest impost feudal. Entre les diferents iniciatives que es planteja organitzar aquesta plataforma hi ha l’organització d’una macrofesta medieval i la publicació d’un bloc a sentmenat.com on s’oferirà informació sobre els censos i on s’informarà de totes les activitats que organitzarà la plataforma.
La plataforma contra els censos està oberta a tots els ciutadans de Sentmenat que hi vulguin participar. Si esteu interessats a col·laborar-hi podeu contactar amb la plataforma a l’email sensecensos@sentmenat.com, o assistir a la reunió que avui mateix se celebrarà al salonet de la Societat Coral, a 2/4 de 9 del vespre.
La plataforma ja ha rebut el suport de l’Ajuntament de Sentmenat, que col·laborarà en l’organització dels actes reivindicatius, i compta també amb el suport de sentmenat.com per a la difusió de totes les activitats a internet.