Els ajuntaments de Sentmenat i de Caldes de Montbui han arribat a un acord per a la represa de les excavacions del poblat iber de la Torre Roja de forma cojunta, que es faran el proper mes de juliol. Els dos consistoris signaran properament un conveni que estipularà l’aportació de 6.000 euros cada un amb l’objectiu d’impulsar les excavacions i les intervencions al jaciment.
A més, actualment s’està treballant en un projecte, que es troba en fase de redacció, per arranjar el camí i permetre l’accés a peu al jaciment. Així doncs, es mantindrà el camí actual per al trànsit de vehicles de serveis i per pujar materials a l’excavació. Paral·lelament es preveu fer una tanca i senyalitzar el jaciment.
Així ho van manifestar abans d’ahir, en roda de premsa, els regidors de cultura dels dos ajuntaments, Pep Gaspar, de Caldes de Montbui, i Marta Garcia, de Sentmenat.
Història de les excavacions
Les tasques de recuperació del poblat iber de la Torre Roja van ser impulsades inicialment per l’Ajuntament de Caldes de Montbui l’any 2004. El Museu Thermalia de Caldes s’ha encarregat de coordinar les excavacions i les tasques arqueològiques i divulgatives derivades de la recuperació del poblat iber com ara datar i classificar les peces trobades, organitzar xerrades i exposicions, afegir un Taller didàctic per a infants i editar un quadern que complementa el taller i organitzar visites al jaciment, entre altres.
Enguany, doncs, mitjançant l’acord amb l’Ajuntament de Caldes, Sentmenat s’incorpora de forma conjunta amb el consistori calderí a la campanya d’excavacions i de recuperació del jaciment.
En aquest sentit, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sentmenat, Marta Garcia, va anunciar que «està previst que properament tots dos consistoris signin un conveni que estipuli una aportació de 6.000 euros per part de cada ajuntament amb l’objectiu de tirar endavant les excavacions i les intervencions al jaciment».
La Torre Roja
El jaciment de Torre Roja es troba a cavall dels termes municipals de Caldes de Montbui (Vallès Oriental) i de Sentmenat (Vallès Occidental) i va ser poblat des del segle VI a.C fins a finals del segle I a.C.
Tot i que la zona excavada del jaciment és encara insuficient com per determinar la importància del poblat dins el seu context històric, a partir de les troballes arqueològiques s’han pogut determinar alguns trets diferencials a Torre Roja respecte altres jaciments.
D’entrada, la seva situació ja fa d’aquest jaciment un element singular. La Torre Roja és el primer jaciment excavat a la serralada Prelitoral i, per tant, el primer que comunica els centres de poder de les dues serralades.
Una de les troballes més importants és una habitació amb dos bancs de pedra, un a cada lateral. Els ibers construïen aquests bancs a les habitacions principals. Per les dimensions d’aquesta i per la importància dels bancs, es dedueix que era un espai de presa de decisions o de reunions. Aquesta teoria ve suportada també pel fet que s’hagin trobat dos enterraments d’infants en el mateix espai. Pocs jaciments excavats a Catalunya compten amb una habitació com aquesta. Tot i així, encara és d’hora per a poder confirmar a quina alçada de la societat jeràrquica ibera es situa Torre Roja.
Una última cosa que ha cridat l’atenció dels arqueòlegs és el fet que les restes indiquin que Torre Roja no va ser un poblat destruït durant l’època iberoromana (entre el 200 i el 0 a. C.). El procés pausat d’una cultura a l’altra indica que totes dues van conviure i que el predomini de la societat romana va esdevenir més una adaptació per part dels ibers que una invasió per part dels romans.
Les excavacions
La campanya del passat estiu, que es va fer durant l’agost del 2007, es va centrar en tres sectors diferents del jaciment. En el primer d’ells va ser delimitar una nova habitació corresponent al segle III aC que es va reutilitzar com a espai de treball al segle I aC. En aquesta mateixa zona es van recuperar materials d’importació com ceràmica campaniana.
Al segon sector es va localitzar un espai destinat al treball del ferro que s’ha identificat com el forn d’un ferrer. L’excavació d’aquesta zona va permetre recuperar una gran quantitat d’escòria de ferro així com fragments de peces ja elaborades que daten del segle I aC.
Per últim, al tercer sector, annex a la muralla perimetral del poblat, es van excavar nivells corresponents al segle VI aC, la fase més antiga documentada al turó de Torre Roja. En aquesta zona s’ha documentat restes de ceràmica de luxe d’importació grega (ceràmica àtica de figures negres).
Les excavacions d’aquest estiu
El regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Caldes de Montbui va fer una crida a les persones interessades en participar en les excavacions que començaran el proper juliol ja que, tal i comva afirmar, «com més voluntaris tinguem més podrem avançar en aquesta iniciativa que té com a objectiu recuperar el jaciment i divulgar-ne les troballes».
Així doncs, les persones interessades en participar en aquest projecte es poden posar en contacte amb el Museu Thermalia (93 865 41 40) o bé amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sentmenat (93 715 30 30).