El cost de soterrar la línia de molta alta tensió Sentmenat–Bescanó seria el mateix que fer-la aèria, amb els beneficis afegits que suposaria per al medi ambient i la salut de les persones. Aquesta és la conclusió de l’estudi encarregat per l’Associació de Municipis contra la MAT i la plataforma No a la MAT realitzat per l’exsecretari de la Societat Catalana d’Economia, Josep C. Vergés.
Vergés ha manifestat que la vida útil d’una línia aèria és d’uns 40 anys i té unes pèrdues d’un 72% de la inversió inicial per a construir-la; en canvi, una línia soterrada té unes pèrdues d’un 24% i els costos de realitzar-la han baixat cinc vegades en els darrers anys, el què suposa que el cost entre fer-la àeria i soterrada és el mateix, tenint en compte a més, els beneficis mediambientals i per a la salut que comporta fer-la sota terra.
A més, Vergés ha manifestat que el fet que REE hagi soterrat 16 quilòmetres de línia a l’aeroport de Barajas i que l’Estat francès soterri el tram de Baixàs a Santa Llogaia demostra que la línia es pot soterrar totalment, però que la decisió de no soterrar-la és perquè existeix una «discriminació de Red Eléctrica Espanyola cap als catalans». En aquest sentit, Josep C. vergés es pregunta perquè és vàlid soterrar la línia a Madrid i a França i per què no ho és, en canvi, soterrar-la a Catalunya, «és que la cosa canvia si el cable parla català?» es demana Vergés.
Font: GironaInfo