La nostra comarca torna a estar situada en la primera posició en el rànquing sobre competitivitat territorial del Principat de Catalunya que cada any elabora l’Associació d’Empresaris del Garraf, l’Alt i el Baix Penedès (ADEG); una posició que només ha perdut una vegada, l’any 2006 en favor del Barcelonès, en els darrers set anys. No obstant, l’estudi alerta sobre el probable empitjorament de l’economia catalana aquest any i de la possibilitat d’entrar en deflació.
Tot i la mala situació econòmica que estem passant, la nostra comarca manté el lideratge de la competitivitat territorial. Aquest índex, realitzat per la consultora Activa Prospect, analitza des de la cohesió demogràfica i territorial, fins la qualificació de la mà d’obra, els transports i les comunicacions, la innovació i el desenvolupament tecnològic i l’accés als mercats de clients i proveïdors entre altres factors.
No obstant, segons el president de l’ADEG, l’índex de competitivitat no té una relació directa amb la qualitat de vida i el benestar, pel què comarques menys competitives han desenvolupat estratègies de desenvolupament que han comportat l’assoliment de nivells de benestar elevat, com és el cas de les comarques pirinenques.
En el rànquing de competitivitat, darrera del Vallès Occidental es troben el Barcelonès i el Tarragonès, mentres que la Terra Alta, l’Alta Ribagorça i el Priorat es troben en les darreres posicions.
L’economia catalana retrocedirà un 3%
L’informe elaborat per l’ADEG també evidencia una important desacceleració de l’economia catalana durant el 2008 que podria empitjorar durant aquest any, amb un retrocés d’entre el 3 i el 3,2%.
Quant als preus, després d’arribar als seus nivells més alts el passat més de juliol, l’informe de l’ADEG alerta del perill d’entrar ara en una etapa deflacionista, i posa com a mostra l’IPC harmonitzat espanyol que se situa ja en negatiu (-0,1%).
Tot i així, l’informe de l’ADEG també dóna bones notícies, en exposar el bon comportament que ha experimentat la productivitat el darrer any, per sobre de la mitjana europea i també de la de l’Estat espanyol.