En el plec d’al·legacions que l’Ajuntament de Sentmenat ha presentat al Pla Territorial Metropolità de Barcelona, el consistori sentmenatenc sol·licita que la Ronda del Vallès passi pel nord d’aquest nucli residencial, i no pel mig d’aquest barri tal com preveu l’actual proposta de traçat, i es compacti amb el traçat del gasoducte Martorell-Figueres. L’Ajuntament també rebutja el pla director urbanístic projectat a Palau Solità i Plegamans que preveu la construcció d’un nucli urbà d’entre 30.000 i 50.000 habitants.
Com ja vam informar el mes d’octubre de l’any passat, el Pla Territorial Metropolità de Barcelona proposava que el traçat del Quart Cinturó, ara anomenat Ronda del Vallès, passés pel mig de Can Canyameres.
Aquesta proposta de traçat va indignar als veïns d’aquest barri que el passat juliol van manifestar-se en contra d’aquesta via, en una acció no exempta de pol·lèmica en la que reclamaven el suport dels grups municipals per aturar la proposta de traçat del Pla. En aquells moments, a més, 300 veïns van signar una al·legació en la qual demanaven que es respectés la integritat de Can Canyameres i el seu entorn.
Paral·lelament, Esquerra Sentmenat presentà també al juliol una al·legació en què sol·licitaven «l’exclusió del Pla d’infraestructures del Transport de Catalunya la previsió de pas pel terme de Sentmenat de l’anomenat Quart Cinturó» o la modificació del traçat per tal que «evités el seu pas per les zones naturals i les zones habitades de Sentmenat».
Desplaçament del traçat i construcció de túnels
Ara, l’Ajuntament de Sentmenat s’ha acollit al període d’audiència pública del projecte, que romandrà obert fins el proper 25 de setembre, per presentar una seguit d’al·legacions al Pla Territorial Metropolità, entre les que en destaca la sol·licitud de desplaçar al nord de Can Canyameres el traçat de la Ronda del Vallès.
Així, l’al·legació municipal demana que el traçat d’aquesta via es compacti amb el traçat del gasoducte Martorell-Figueres i que es prevegui el seu pas «en les proximitats d’aquesta urbanització a través de túnels», per evitar els efectes ambientals perjudicials, per evitar la fractura territorial i per garantir la connectitivitat biològica. Segons l’Ajuntament, el traçat previst «perjudicaria la qualitat de vida dels veïns i veïnes d’aquesta urbanització i de Pedra Santa, degut a les emissions de soroll i fums».
Contra l’àrea de desenvolupament estratègic de Palau Solità i Plegamans
Mitjançant un pla director urbanístic anomenat «Riera de Caldes», el Pla Territorial Metropolità contempla la creació d’una gran àrea per urbanitzar al sector nord-oest de Palau Solità i Plegamans, en una zona agroforestal que afectaria també zones dels termes municipals de Caldes de Montbui i Sentmenat.
Aquesta nova zona, denominada «àrea de desenvolupament estratègic (PDU)», podria acollir «una nova ciutat» d’entre 30.000 i 50.000 habitants.
Un projecte que ja ha tingut el rebuig de l’Ajuntament de Palau Solità i Plegamans —i contra el qual el passat mes de juliol es van manifestar 800 veïns del municipi— i que l’Ajuntament de Sentmenat qualifica n’inadmissible.
En les al·legacions presentades, l’Ajuntament de Sentmenat rebutja l’aprovació d’aquest nou nucli urbà que provocaria un creixement demogràfic que el govern municipal considera «desmesurat i artificiós» i amb conseqüències molt negatives sobre Sentmenat, «atès que generaria una pressió molt intensa sobre el territori i desplaçaria de manera irreversible els serveis i sector terciari del nucli de la població».
Per a l’Ajuntament, aquesta àrea de desenvolupament estratègic de Palau Solità i Plegamans representa «una agressió al territori, perjudica l’economia local i incompleix plenament el concepte de desenvolupament urbanístic sostenible».
El Pla Territorial «condiciona i posa límits al dret a decidir el propi futur del poble»
A més, l’Ajuntament considera que les directrius formulades pel Pla Territorial Metropolità no tenen en compte el Pla General d’Ordenació Municipal, un fet que segons els responsables municipals «suposa una minva important de la capacitat dels sentmenatencs i sentmenatenques per decidir el model de poble que volen de cara al futur» i vulnera l’autonomia local.
Per això, l’Ajuntament de Sentmenat reclama que tan les principals directrius del Pla Territorial com els plans directors urbanístics s’hagin de sotmetre a aprovació municipal i comptin també «amb la corresponent garantia de participació ciutadana».