El poblat iber de la Torre Roja fa temps que és objecte d’estudi i d’excavacions arqueològiques. Explicar què s’hi ha fet durant les darreres sis campanyes, quin ha estat el resultat de les investigacions i, en definitiva, donar a conèixer aquest jaciment arqueològic a la ciutadania és l’objectiu de la conferència La Torre Roja. Un jaciment ibèric i medieval que tindrà lloc avui a les 7 de la tarda a la Sala Ecus.
L’arqueòleg Abel Fortó, de l’associació Fides Recerca i Difusió Històrica, oferirà aquesta tarda una conferència sobre els jaciments ibèrics i medievals de la Torre Roja. Apartir de les 7 de la tarda, a la sala Ecus, Fortó ens aproparà a aquest important patrimoni arqueològic a cavall de Sentmenat i Caldes de Montbui.
Fortó explicarà els antecedents històrics i el context històric del jaciment i farà un resum de les diferents fases d’excavacions arqueològiques que s’hi han realitzat així com dels diversos estudis que s’han dut a terme en diversos camps (ceràmica, fauna, antropologia, numismàtica, carpologia, etc.). A més, l’arqueòleg de Fides també explicarà els treballs que s’han realitzat en la campanya d’excavacions d’aquest any.
La conferència, que ha format part de la «Tribuna d’Arqueologia 2009-2010», és organitzada per la Regidoria de Cultura i Patrimoni.
La Torre Roja
El jaciment de Torre Roja es troba a cavall dels termes municipals de Caldes de Montbui (Vallès Oriental) i de Sentmenat (Vallès Occidental) i va ser poblat des del segle VI aC fins a finals del segle I aC, amb una darrera i minsa ocupació altmedieval, als segles VIII-IX.
Després d’un abandonament del turó durant el segle II aC, es produeix una reocupació a gran escala de l’indret durant els darrers tres quarts del segle I aC amb una clara modificació de l’estructura urbanística.
A partir de les troballes arqueològiques s’han pogut determinar alguns trets diferencials a Torre Roja respecte altres jaciments.
D’entrada, la seva situació ja fa d’aquest jaciment un element singular. La Torre Roja és el primer jaciment excavat a la serralada Prelitoral i, per tant, el primer que comunica els centres de poder de les dues serralades.
Una de les troballes més importants és una habitació amb dos bancs de pedra, un a cada lateral. Els ibers construïen aquests bancs a les habitacions principals. Per les dimensions d’aquesta i per la importància dels bancs, es dedueix que era un espai de presa de decisions o de reunions. Aquesta teoria ve suportada també pel fet que s’hagin trobat dos enterraments d’infants en el mateix espai. Pocs jaciments excavats a Catalunya compten amb una habitació com aquesta. Tot i així, encara és d’hora per a poder confirmar a quina alçada de la societat jeràrquica ibera es situa Torre Roja.
Una última cosa que ha cridat l’atenció dels arqueòlegs és el fet que les restes indiquin que la Torre Roja no va ser un poblat destruït durant l’època iberoromana (entre el 200 i el 0 a. C.). El procés pausat d’una cultura a l’altra indica que totes dues van conviure i que el predomini de la societat romana va esdevenir més una adaptació per part dels ibers que una invasió per part dels romans.
Tot plegat fa que sigui considerat com un dels nuclis més importants de la Laietània interior.
Història de les excavacions
Les tasques de recuperació del poblat iber de la Torre Roja van ser impulsades inicialment per l’Ajuntament de Caldes de Montbui l’any 2004. Posteriorment, l’Ajuntament de Sentmenat va sumar-se al projecte de recuperació del jaciment cofinançant-ne les excavacions.
El Museu Thermalia de Caldes s’ha encarregat de coordinar les excavacions i les tasques arqueològiques i divulgatives derivades de la recuperació del poblat iber com ara datar i classificar les peces trobades, organitzar xerrades i exposicions, afegir un Taller didàctic per a infants i editar un quadern que complementa el taller i organitzar visites al jaciment, entre altres.