La Junta de Govern de l’Ajuntament de Sentmenat ha aprovat finalment el projecte de reparcel·lació dels entorns del Castell de Sentmenat, invalidat el passat mes de febrer per defectes en la seva tramitació pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que permetrà continuar amb la urbanització de la zona. Tot i així, també s’ha acordat la suspensió temporal de les llicències d’obres dalgunes parcel·les per negociar amb l’empresa promotora una modificació del projecte.
El passat mes de febrer, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va declarar la nul·litat del projecte de reparcel·lació del pla parcial del Castell per haver estat tramitat sense haver publicat la normativa del Pla General d’Ordenació Urbanística, després de la denúncia presentada per l’ADENC i GEPS.
La sentència suposava la paralització de la urbanització d’aquest sector urbanístic i, tot i que l’ADENC i GEPS interpretaven que podia suposar l’anul·lació del Pla parcial, ja des d’un principi es va valorar com a opció més viable la reaprovació de la reparcel·lació. Una opció que, segons l’equip de govern, evitaria haver de litigar amb els promotors.
Així, la Junta de Govern local ha procedit a aprovar novament el projecte de reparcel·lació del Castell, una aprovació que, segons el portaveu del govern municipal, Jaume Molner, «s’ha hagut d’aprovar per imperatiu legal i completament en contra de la voluntat de tot l’equip de govern».
L’aprovació de la reparcel·lació s’ha acompanyat, però, de la suspensió temporal de les llicències d’edificació de les parcel·les més properes al Castell. una suspensió que «donada la impossibilitat d’anul·lar completament el Pla parcial», segons el govern municipal, té com a objectiu «guanyar temps per negociar amb l’empresa promotora i tractar d’arribar a un acord que permeti alliberar al màxim els terrenys més propers al Castell», sempre i quan això no «impliqui el pagament d’indemnitzacions a l’empresa» per part de l’Ajuntament.
Així, i durant un any, quedarà aturada la construcció de cases a 22 parcel·les del voltant del Castell, un projecte que, segons l’equip de govern, «ha comptat sempre amb l’oposició clara de tots els regidors del govern».
Aquesta suspensió de llicències va ser aprovada pel Plenari el passat dimarts, amb els vots favorables de CiU, els vots en contra de PSC, Esquerra i ICV i l’abstenció del PP.
Esquerra presentarà al·legacions
En declaracions a sentmenat.com, el regidor d’Esquerra, Joan Casoliva, ha manifestat que el seu partit presentarà al·legacions al projecte, amb l’objectiu d’aconseguir l’anul·lació del pla parcial del Castell, «que ara ha quedat novament activat».
Casoliva ha criticat l’aprovació de la reparcel·lació, «que reactiva la urbanització de la zona del Castell» i també «com s’ha fet» la suspensió de les llicències ja que, al seu parer, «ara, la preservació dels entorns del Castell només serà possible pagant indemnitzacions a l’empresa promotora, doncs creu que cap empresa renunciaria «a un projecte ja ha estat aprovat i validat pel mateix govern municipal».
El PSC critica el retard en l’aprovació de la reparcel·lació
Per la seva banda, el PSC ha criticat el procés dut a terme per l’equip de govern per a aprovar de la reparcel·lació, pel temps transcorregut entre la publicació de la sentència i la presa de la decisió final, «que ha costat 5 mesos i quasi 10.000 euros, quan», han afegit, «des del dia de la sentència, el secretari, els regidors del PSC, i el bufet d’advocats contractat els han dit què havien de fer».
Els socialistes locals, a més, qüestionen els motius pels quals el govern municipal ha decretat la suspensió de les llicències de construcció a les parcel·les del voltant del Castell i es pregunten si l’alcaldessa ha pretès «quedar bé davant dels pretesos amics del poble i la natura», «donar sortida a la càrrega emocional de situació de disgust personal» o bé «castigar la societat comercial del Pla del Castell».
Tampoc no estalvien crítiques cap als que anomenen «pretesos amics del poble i la natura», sense citar-ne el nom, per no haver intervingut «en el procés de modificació del Pla General que ha requalificat terrenys agrícoles com a sòl urbanitzable a la carretera de Caldes». I, sobre aquesta mateixa qüestió, es pregunten perquè el govern municipal no ha aplicat els mateixos criteris d’aquesta requalificació al Pla del Castell.