Marc Cornet / El Punt. Castellar del Vallès, Sentmenat i Sant Llorenç Savall estudien mancomunar alguns serveis per dotar-los de més eficiència –adaptant-los a les necessitats d’una població global de 33.000 habitants– i abaratir costos. Els alcaldes dels tres municipis, Ignasi Giménez, Núria Colomé i Ricard Torralba, es van reunir dilluns per començar a establir les bases de la possible col·laboració, i van acordar la creació d’una comissió, formada per representants polítics i tècnics, que avaluï els àmbits en què pot ser més beneficiosa una gestió a dues o tres bandes.
A priori, les àrees en què s’espera més incidència són Urbanisme i Territori, Promoció Econòmica i Ocupació, i Serveis a les Persones, per bé que no es descarta arribar a qualsevol altre tipus d’acord, ja sigui de licitació conjunta de contractes o d’aprofitament d’instal·lacions.
«Som localitats connectades geogràficament i unides per transport públic. Atesa la situació econòmica, en què els pressupostos han passat a ser restrictius, creiem que la coparticipació en certs serveis és una bona oportunitat», destaca l’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, que il·lustra amb diferents exemples la necessitat de pacte: «El nostre contracte de neteja d’edificis i el de Sentmenat vencen aquest any i, si impulsem un nou concurs de manera conjunta, ens sortirà més bé de preu. A més, no té sentit que per accedir a les ofertes d’ocupació s’hagi d’estar empadronat a un lloc o altre, o que Sant Llorenç impulsi un servei d’atenció a la dona si el tenim nosaltres.»
L’alcaldessa de Sentmenat, Núria Colomé, apunta que un dels aspectes a resoldre és «trobar la fórmula jurídica» per a licitar contractes que englobin més d’una població, com ara el de l’enllumenat públic que compartiria amb Sant Llorenç. Tot i això, està convençuda que serà possible i que s’acabaran contractant serveis a tres bandes com els de subministrament de material d’oficina, o d’obra i ferreteria.
Per Giménez, és «molt agosarat» parlar d’una certa capitalitat de Castellar, ja que «l’àrea d’influència és la de Sabadell», però sí que l’alcalde de Sant Llorenç, Ricard Torralba, no té cap problema a reconèixer que «Castellar és una mica la capçalera» de la idea, i que Sant Llorenç, en ser el poble més petit, pot ser el gran beneficiat: «Pujar des de Castellar o des de Sentmenat és un moment. En canvi, qualsevol servei que vingui de més lluny sempre serà més costós.» Una de les idees que considera és contractar puntualment algun arquitecte de Castellar quan estigui alliberat, cosa que és molt més assumible que tenir un tècnic en nòmina.
Colors polítics diferents
Les primeres converses entre Giménez i Torralba es van establir abans de les eleccions, i Colomé es va afegir a la idea quan es va assegurar l’alcaldia. Tot plegat, malgrat que els tres polítics corresponen a partits diferents –el PSC governa a Castellar; CiU, a Sentmenat, i ERC, a Sant Llorenç. S’espera que la comissió ja comenci a treballar al juliol, i Giménez vaticina que «al setembre ja es podrien començar a signar convenis i a impulsar propostes en ferm».
Nota: Notícia publicada amb l’autorització de Marc Cornet, extreta del diari El Punt el 29.06.2011