El camí del mig, ni independentisme ni espanyolisme. Aquesta és la via que va defensar Federalistes d’Esquerres (Fed) el passat divendres a Sentmenat. Manuel Cruz i Carme Valls-Llobet, acompanyats per l’alcaldable del PSC al nostre poble, Montserrat Rueda, van desgranar les virtuts de l’opció federalista com “la millor forma d’organitzar la diversitat d’un país com Espanya” però també de “vehicular les reivindicacions de Catalunya”, enfront de les opcions independentista i de l’unionista.
En la seva intervenció, Manuel Cruz, president de Federalistes d’Esquerra, va denunciar el dèficit democràtic que es viu a Catalunya, posant com a exemple que a dues setmanes del 9N no s’hagi produït cap debat sobre les diferents opcions. En aquest sentit, Manuel Cruz manifestà “No sabem, per exemple, que significa votar SI/NO o com s’interpretaran els resultats” i afegí que “les opcions que no són SI/SI no han fet campanya”, obviant, no sabem si intencionadament, que són aquestes opcions mateixes les que han decidit no fer-la.
Pel president de Fed, els catalans i els espanyols comparteixen els mateixos problemes, “atur, corrupció i retallades” i va denunciar que es presenta la independència com “un camí màgic per solucionar-los”.
Carme Valls-Llobet, vicepresidenta de l’entitat, va criticar la utilització [per part de l’independentisme] d’un llenguatge que no representa a la diversitat de la societat, en referència a expressions com ‘el poble’ i ‘la gent’. També va negar que sigui Madrid qui no respongui a les demandes de Catalunya, tot recalcant que “és el govern del PP el que no vol dialogar”.
I és que per a la vicepresidenta de l’entitat federalista, Espanya “encara es troba a mig camí en la construcció d’un estat federal” perquè falten “falten les estructures necessàries per fer un govern compartit” i va defensar la necessitat d’avançar “cap a un model federal”.
La referència a les fronteres, un clàssic en el discurs unionista, paradoxalment també va fer acte de presència en l’acte federalista, quan Carme Valls-Llobet va manifestar que “a alguns no els importa trencar els seus llaços amb Espanya. Però els que tenim una doble identitat no volem aixecar fronteres”.
Montserrat Rueda, va cloure l’acte destacant que Federalistes d’Esquerres “suma des de la diversitat per construir una realitat més justa, lliure i igualitària” tot afirmant que la solució als problemes “passa del diàleg”.
Malauradament, ningú va saber explicar amb qui caldrà encetar aquest diàleg, potser perquè encara no sospitaven que, tres dies més tard, Mariano Rajoy iniciaria el procés d’impugnació del nou 9N, amb el suport explícit de Pedro Sánchez, líder dels socialistes espanyols.