Tot i que formalment el Grup d’Amics del Museu-Arxiu de Sentmenat es va constituir el 30 d’agost del 1986, l’embrió d’aquesta entitat que compagina la recerca i la divulgació històrica amb la reivindicació de la creació d’un museu municipal es va forjar el 17 de juny del 1978. Així ho reflecteix l’acta recuperada per l’actual Grup d’Amics del Museu-Arxiu, en què vuit sentmenatencs constituïen un grup amb «l’objectiu de crear un Museu d’Història de Sentmenat». Un objectiu que, trenta anys més tard, encara no s’ha assolit.
Aquella primera iniciativa estava formada per Carola Camp, Marta Cuscó, Joan Guàrdia, Francesc Martínez, Jordi Perich, Lourdes Sànchez, Josefina Solà i Josep Rosiñol i tenia com a objectiu «la conservació del nostre patrimoni per mitjà de la creació del Museu d’Història de Sentmenat».
La primera activitat pública d’aquell primer grup va ser la Festa Major del 1979, en què van organitzar la primera exposició d’objectes antics, per a la qual cosa es va arribar a fer un crida popular per aconseguir el material necessari i un lloc per situar el Museu d’Història de Sentmenat.
El 1980 es van aprovar els estatuts del Museu d’Història de Sentmenat, tot i que no es va realitzar el registre formalment.
La segona iniciativa
Una anys més tard, el 1986, un nou grup de sentmenatencs, entre els quals hi havia alguns dels membres del grup originari, reprenen la lluita per la creació del Museu de Sentmenat i, el 30 d’agost del 1986 constitueixen formalment el Grup d’Amics del Museu-Arxiu de Sentmenat. Els objectius d’aquesta entitat eren els mateixos que els del grup anterior, promoure la creació d’un museu municipal i realitzar iniciatives culturals de preservació i divulgació del patrimoni històric i cultural de Sentmenat.
Aquell segon grup estava format inicialment per Josep Vinyets, que n’assumí la presidència, Francesc Martínez, vice-president, Joan Guàrdia, M. Rosa Rocabruna, Eloïna Jiménez, Pedro Echevarría, Valentí Corominas, Joan Deu, Joan Castellet, Josep Pascual, Marta Cuscó i David Pujolà; als que calia afegir-hi un grup de col·laboradors, entre els quals Jaume Rovira, Sole Lozano i Jordi Vinyets.
La nova associació va ser inscrita al Registre d’Entitats de la Generalitat de Catalunya com a «Grup d’Amics del Museu-Arxiu de Sentmenat» l’11 de febrer del 1987, amb número d’inscripció 8753/1.
El Grup d’Amics del Museu-Arxiu va iniciar una trajectòria molt activa, centrada fonamentalment en la divulgació històrica a través de diverses publicacions periòdiques, que, tot i un petit parèntesi a finals dels anys noranta, l’ha convertida fins avui en dia en una de les entitats més vives del nostre municipi.
Divulgació històrica a través de les publicacions
Des de la seva fundació formal, el Grup d’Amics del Museu-Arxiu de Sentmenat ha estat una associació viva, amb l’impuls de diverses iniciatives de divulgació històrica, entre les que cal destacar les exposicions que anualment s’organitzen sobre temes específics de la història local i, especialment, les diverses publicacions editades, com els Itineraris d’interès o la revista Serra Llosa.
Entre les publicacions editades pel Grup d’Amics del Museu-Arxiu de Sentmenat es troben els Itineraris d’interès pel rodal de Sentmenat, una publicació composada per nou itineraris en els que es feia un recorregut per la història i l’entorn de Sentmenat. La publicació dels itineraris es va iniciar l’any 1988 amb l’edició de La ruta del Condal i es va cloure el 1996 amb l’edició d’un número especial dedicat als Carrers, serres i places, que incloïa unes cobertes per poder-los relligar tots en un sol volum. En total van ser 9 itineraris que ens convidaven a fer diferents rutes carregades d’història, cultura i natura, com La ruta de Prat de Condal, L’alou dels Hospitalers i el Camí ral, camí missader, entre altres.
Els Itineraris van assolir un èxit impressionant i tots els exemplars es van exhaurir pocs dies després de sortir al carrer.
La redacció d’aquests itineraris d’interès va anar a càrrec de Josep Vinyets, amb la col·laboració d’Esteve Canyameres en l’apartat d’història, Jaume Rovira amb les il·lustracions i Joan Castellet en la sel·lecció de les rutes.
Serra Llosa fou l’altra publicació periòdica del Grup d’Amics del Museu-Arxiu. Una publicació encara activa, de periodicitat irregular, que aprofundeix en diversos temes de caire sentmenatenc, des de Els molins fariners del terme de Sentmenat i El dolmen de la Serra Cavallera, fins l’últim número, el setè, dedicat a la vida diària a Sentmenat.
Sens dubte, el rigor i la profunditat amb les que el Grup d’Amics del Museu-Arxiu ha sabut dotar aquestes publicacions, han fet que Serra Llosa hagi rebut el reconeixement tant dels aficionats com dels professionals de la recerca històrica.
Finalment, el Grup d’Amics del Museu-Arxiu va encetar el 1990 una col·lecció de llibres amb el recull de llegendes, refranys i cançons sentmenatenques Folklore de Sentmenat, a cura de Jordi Vinyets; fins ara, l’únic llibre editat per aquesta associació.
Un Museu sense museu
Tot i una trajectòria de 30 anys de divulgació històrica i de lluita, el Grup d’Amics del Museu-Arxiu encara no ha assolit fer realitat la seva principal reivindicació, la creació d’un museu d’història local.
Malgrat el compromís en la creació del museu dels successius governs municipals que hi ha hagut a Sentmenat des del naixement de l’entitat (un d’ells presidit per qui va ser membre de les juntes dels dos grups, en Joan Guàrdia), la veritat és que els avenços per a tenir un museu local han estat més aviat minsos.
Durant trenta anys s’han proposat diversos emplaçaments, com Cal Milionari o el Castell, però mai no s’ha arribat a concretar-ne cap.
Així i tot, l’entitat no ha parat de treballar i en aquestes tres dècades d’història han acompanyat la reivindicació del museu amb nombroses iniciatives culturals i de recerca que han demostrat que a Sentmenat no només existeix un ric patrimoni històric i cultural que cal preservar i divulgar, sinó un interès general per la defensa del patrimoni local.
Tal com manifesten els membres d’aquesta associació, actualment presidida per Jaume Verdaguer, «ens proposem seguir endavant amb la tasca de defensa del patrimoni de tots amb tots els mitjans de què disposem, és a dir, continuar amb les nostres tasques de recerca cultural i històrica de Sentmenat. (…) El nostre principal objectiu és aconseguir el què fa 30 anys es va començar a treballar: la realitat del Museu de Sentmenat.»
Commemoració del trentè aniversari
El passat 11 de juliol va tenir lloc un acte per commemorar els trenta anys de recerca històrica i de treball per aconseguir crear el Museu de Sentmenat. Durant l’acte celebrat als Jardins de Cal Milionari, que va aplegar un nombrós públic i gran part dels col·laboradors que l’entitat ha tingut al llarg d’aquests anys, el president de l’entitat, Jaume Verdaguer, va rebre de mans de l’alcaldessa de Setmenat una placa en reconeixement «per la seva dilatada tasca al capdavant de l’associació».