El president d’Enagás, Antonio Llardén, ha fet públic el seu compromís perquè el nou gasoducte entre Martorell i Figueres segueixi «sempre que sigui possible» el traçat de l’AP-7, el quart cinturó o el TAV. Segons Llardén, els tècnic d’Enagás estan estudiant les al·legacions presentades pels diferents municipis afectats per fer un projecte «a gust de tots els municipis».
La nova proposta de traçat, que no serà presentada de forma definitiva fins d’aquí a uns mesos, naixerà a Castellví de Rosanes, continuarà per Sant Esteve Sesrovires fins a Sabadell, passant per Abrera, Ullastrell, Viladecavalls i Terrassa (seguint el tram del Quart Cinturó que ja s’està construïnt); seguiria per Sentmenat, l’Ametlla del Vallès, les Franqueses del Vallès i Cardedeu. A partir d’aquí seguiria el traçat del TAV fins a Riudellots, on es desviaria cap a Aiguaviva, Bescanó, Salt i Sant Gregori, on tornaria a connectar amb la línia del TAV fins a Figueres.
D’aquesta manera, segons Antonio Llardén, president d’Enagás, la nova proposta de gas inclourà en el projecte definitiu de la infraestructura gasista les demandes del territori.
Enagás també ha anunciat que aquest tram estarà acabat el 2011 i que la connexió amb l’Estat francès podria ser operativa el 2015.
El pas del gasoducte per Sentmenat
Malgrat el compromís de fer passar el gasoducte pels traçats de l’AP-7, el quart cinturó o el TAV, Enagás no ha confirmat quin serà el traçat definitiu del gasoducte pel nostre municipi, com tampoc no ha desmentit ni confirmat la intenció de construir l’estació de compressió de gas a Sentmenat ni els dos ramals que n’han de sortir —Sentmenat-Andorra i Sentmenat-Besòs.
El què sí és clar, però, és que malgrat la modificació del traçat per fer-lo coincidir amb els corredors d’infraestructures existents, el gasoducte creuarà el nostre municipi.
Les al·legacions de l’Ajuntament de Sentmenat
L’Ajuntament de Sentmenat s’ha oposat des d’un principi al traçat inicial que Enagás havia plantejat per al gasoducte al seu pas pel nostre terme municipal i ha presentat diversos plecs d’al·legacions des que el projecte es va posar a exposició pública.
En la seva oposició al traçat del gasoducte, l’Ajuntament ha manifestat repetidament que el nostre municipi ja paga un elevat peatge en ocupació de sòl per infraestructures, en especial les elèctriques que suposen una ocupació de l’11% de la superfície total del terme municipal; per la qual cosa considera fonamental l’estudi d’altres traçats que no afectin el nostre terme municipal.
En els diversos plecs d’al·legacions, la corporació municipal ha al·legat que el gaosucte suposaria un gran impacte ecològic i paisagístic, ja que el traçat afectaria un seguit de terrenys classificats majoritàriament com a sòl de promoció i desenvolupament forestal, sòl de promoció i desenvolupament agrari o parc agrícola; així com diversos espais inclosos l Catàleg i Pla especial del Patrimoni de Sentmenat.
En aquest sentit, l’Ajuntament sol·licitava que el traçat transcorregués a través d’algun dels corredors de la xarxa viària o ferroviària existent o en construcció, en particular sobre l’autopista A-7 o sobre la plataforma de l’AVE, o segons el traçat que en el seu dia es decideixi per a la prevista Autovia Orbital o Quart Cinturó, per tal de no crear noves servituds de terreny.
El consistori municipal també sol·licitava que s’eliminés del projecte la previsió d’ubicar a Sentmenat l’estació de seccionament i derivació atès que en l’estudi ambiental no es fa cap consideració respecte l’impacte ambiental que es derivaria de la construcció del ramal a Sant Adrià del Besòs i del gasoducte Sentmenat-Andorra.