Els 23 alcaldes del Vallès Occidental, conjuntament amb els agents econòmics i socials de la comarca i el Departament de Treball, han signat el document Vallès Avança, un pla estratègic que recull 12 programes d’actuació per fomentar l’ocupació i la promoció econòmica d’ara fins el 2013, i que s’engegarà aquest any amb una aportació de 8 milions d’euros per al període 2008-2009.
Al mateix temps, i dins del pla estratègic Vallès Avança, el Consorci per l’Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) han aprovat un conveni per al desenvolupament de polítiques d’ocupació i desenvolupament territorial a la comarca durant el periode 2008-2009, que compta amb una aportació global de 8 milions d’euros.
Vallès Avança, un pla estratègic de futur
El pla Vallès Avança, que ha estat elaborat i consensuat pels agents socials de la comarca, el conjunt dels ajuntaments del Vallès Occidental, les empreses i els treballadors i treballadores, dibuixa les actuacions a seguir pel Consorci per l’Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental durant el període 2008-2013, i és el resultat de l’anàlisi de la situació actual de la comarca i la definició i el compromís de l’escenari de futur desitjat per tots els agents implicats en el desenvolupament econòmic de la Comarca.
Les línies de treball dibuixades en el pla pretenen, sobretot, posicionar el Vallès Occidental com a principal nucli de la indústria i la innovació i aconseguir un mercat de treball basat en la formació, la igualtat d’oportunitats i la qualitat de l’ocupació. A més, es vol que la comarca sigui un territori cohesionat socialment.
El pla estratègic Vallès Avança es concretarà inicialment en un pla d’acció 2008-2009 per al desenvolupament de projectes relacionats amb la millora de l’ocupació i la promoció econòmica que comptarà amb un pressupost de 8 milions d’euros, dels quals 6 milions els aporta la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu, i uns altres 2 milions els aporta el territori, a través del propi Consorci.
En la línia d’ocupació i qualitat de treball es vol fer una modernització dels serveis d’ocupació, es vol donar respostes a les necessitats que generi la Llei de Dependència i es volen impulsar noves fórmules de concertació social.
En la línia de formació es treballarà per potenciar el reconeixement de la formació professional per adaptar la formació als nous reptes del teixit productiu. També es vol millorar els processos de transició de l’escola al treball, evitant l’abandonament escolar.
Una altra de les línies de treball és la d’empresa. En aquest cas es pretén potenciar l’apropament i la comunicació amb les PIME, donar suport als emprenedors així com als treballadors afectats per reestructuracions empresarials. També es faran accions de formació a treballadors per aconseguir la seva estabilitat al lloc de treball.
El pla d’acció preveu també una línia d’igualtat d’oportunitats que vol acompanyar la inserció de les persones amb més dificultats i fomentar la igualtat d’oportunitats a l’empresa.