Mario Monti, el mitjancer de la Unió Europea sobre la línia de Molta Alta Tensió Sentmenat-Baixàs, ha decidit encarregar una auditoria independent sobre l’impacte directe o indirecte que aquesta línia tindrà en els territoris afectats pel seu pas. L’objectiu d’aquest encàrrec és formar-se una opinió pròpia i imparcial, lluny de les visions que tenen els governs espanyol i francès sobre la línia.
Així ho ha comunicat als tres membres de la plataforma No a la MAT en la reunió que han mantingut aquest migdia a Brusel·les. En el transcurs de la reunió, d’una hora i mitja de durada, els representants de No a la MAT han lliurat a Mario Monti un informe tècnic en què es planteja la viabilitat de la línia.
En la reunió, els membres de No a la MAT també han denunciat les «irregularitats que s’han comès i s’estan cometent en la tramitació i execució del projecte d’interconnexió Sentmenat-Baixàs» i han advertit que les obres ja han començat en el tram d’Osona «sense que encara s’hagi definit el traçat». No a la Mat creu que, actuant d’aquesta manera, «l’administració i la Unió Europea» estan intentant «limitar l’àmbit d’actuació del mediador europeu al tram Santa Llogaia – Baixàs, és a dir, exclusivament a la part transfronterera de la línia, i amagar que el projecte de Red Eléctrica estableix l’inici de la interconnexió a Sentmenat»
D’altra banda, No a la MAT també s’han queixat davant Monti que el projecte d’interconnexió s’ha presentat «de forma fragmentada, amb la conseqüent manca d’un estudi d’impacte ambiental integral». Segons la plataforma, «aquesta irregularitat, viola la normativa europea».
La plataforma espera que Mario Monti pugui respondre les seves queixes i demandes en la propera visita que el coordinador europeu farà a Catalunya, el proper mes de març.
Diumenge, manifestació contra la MAT a Perpinyà
El proper diumenge 1 de març, a les 10 del matí, a la plaça de Catalunya de Perpinyà, tindrà lloc una concentració contra la MAT convocada pel col·lectiu Non à la THT. Es preveu que mitja dotzena d’autocars es desplacin a la capital del Rosselló des del Principat, mentre que l’assistència de ciutadans nordcatalans es preveu massiva.
Un mes actiu contra la MAT
El mes de febrer d’enguany ha estat un mes actiu en iniciatives contra la MAT. A més de la reunió dels membres de la plataforma contra la MAT amb en Mario Monti, la setmana passada els alcaldes dels deu municipis de la comarca d’Osona afectats per la línia Sentmenat-Baixàs van fer arribar una carta al president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, en la que li demanaven que «insti a qui correspongui» a aturar les obres que s’han començat a fer a la comarca. Els alcaldes osonencs creuen que «s’està foradant i trinxant sense cap mena d’escrúpol un paisatge que té un atractiu». En la carta, també sol·liciten que la línia se soterri totalment o parcialment.
També la setmana passada, diverses associacions i plataformes ciutadanes que lluiten contra els projectes de construcció de noves línies de molt alta tensió a tot l’Estat espanyol, van demanar la paralització de tots els projectes de línies d’aquest tipus que hi ha projectades. Les organitzacions reunides a Madrid van denunciar que «el pla energètic nacional és incoherent amb les necessitats de la societat» i per això van demanar la seva revisió i la paralització cautelar i immediata de totes les línies d’alta tensió projectades.