Aquesta és la conclusió a la que ha arribat el comitè d’experts consultat per l’Ajuntament i la Generalitat després de 3 anys d’intensos estudis sobre la història i la toponímia de la nostra vila. Segons l’estudi, el nom de Sentmenat és producte d’un error de transcripció fet per un funcionari castellà l’any 1718, anomenat Pedro de la Casta, que va anotar el nom Sanmenat. Anotació de la que ha derivat el nom actual i que s’ha mantingut amb més o menys variacions durant els últims tres-cents anys.
Arran de la implantació del Decret de Nova Planta, l’any 1718 les noves autoritats castellanes van elaborar un nou registre de totes les viles i ciutats de les terres acabades d’incorporar a la Corona de Felip V; va ser llavors quan el funcionari encarregat d’elaborar el cens de viles de la nostra comarca, el sr. Pedro de la Casta, va cometre l’error de transcripció que va provocar que el nostre poble s’hagi anomenat Sentmenat durant els últims 300 anys. Així, Pedro de la Casta, va anotar Sanmenat en comptes de Sant Menna, forma toponímica que amb els anys ha derivat en l’actual Sentmenat.
Així, el comitè d’experts encapçalat pel conegut santmennatòfil americà, Cristopher Hammerick, ha conclòs que Sentmenat hauria d’adoptar el topònim original de Sant Menna del Vallès i subsanar així l’error del funcionari castellà. La proposta ja ha rebut l’aprovació de la Direcció General de Normalització Toponímica de Catalunya i només resta pendent l’aprovació per part de la corporació municipal, que es preveu imminent.
El comitè d’experts, ha acompanyat les seves investigacions amb els resultats d’una consulta a les principals entitats del poble que han donat també el seu vist-i-plau a la proposta, segons Hammerick: «a més de les proves documentals, ens interessava garantir un cert consens socials a l’hora de plantejar un canvi que, tot i no ser traumàtic, pot significar un petit trasbals a nivell local”. I és que la rigorositat de l’estudi, les proves de l’error aportades pel comitè i la solvència contrastada dels seus membres no deixa lloc a cap dubte. A més de Cris Hammerick, catedràtic de Toponímia Europea de la University of Wisconsin, el comitè està format per Joan Caparrós, catedràtic d’Ortotoponímia de la UC; Marta Rigau, professora d’Història dels Ens Locals de la UVC; Johann Schmitz, catedràtic d’Historiografia Urbana de la Hansterbürg Universität i Laia Bladé, catedràtica de Documentalística i Arxívistica Local de la UP i presidenta d’Associació per la Recuperació de la Toponímia Local dels Països Catalans.
Segons Hammerick: «El procés de canvi de nom, que preveiem es culminarà en els propers dos o tres mesos, significa una fita històrica per al municipi ja que el poble recuperarà el seu nom original després de tres segles d’anomenar-se incorrectament». Aquest canvi també implicarà la correcció del gentilici de la vila, així els sentmenatencs i sentmenatenques passarem a anomenar-nos santmennatencs i santmennatenques.
L’escultor Pere Menna farà donació d’una escultura commemorativa
Arran de la normalització de la toponímia del nostre poble, l’escultor martinenc i actualment resident a Milà, Pere Menna, farà donació a la nostra vila d’una escultura de 10 metres d’alçada per commemorar la recuperació del nom històric. Segons Pere Menna «tot i no tenir cap vinculació ni personal ni familiar amb la vila, arran del meu cognom sempre hi he tingut una vinculació afectiva molt forta; és per això que volia contribuir amb la meva obra a la commemoració de la recuperació històrica del correcte nom de la vila.
Per a la realització de l’escultura, Pere Menna s’ha inspirat en la llegenda de Sant Jordi, així, l’obra mostra una figura de Sant Menna atravessant amb una llança un monstre antropomòrfic. «El mostre simbolitza el maleït funcionari castellà Pedro de la Casta que va condemmnar el poble a dur un nom incorrecte des del 1718» ha declarat a sentmenat.com Pere Menna, «l’escultura simbolitza la victòria de la veritat, representada per Sant Menna, sobre l’error, la ignomínia i el despropòsit».
Tot i que encara no hi ha cap emplaçament previst per a l’obra, les autoritats sentmenatenques han afirmat que estan buscant un lloc preeminent per a la seva instal·lació. De fet, alguns sentmenatencs ja han ofert part dels seus terrenys per a la col·locació de l’escultura de Pere Menna.